Metaverse. Τί είναι και πως θέλει να διαμορφώσει τη ζωή μας στο μέλλον

Metaverse
Metaverse

Αρχικά καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Μέχρι τώρα η εταιρεία που ονομαζόταν Facebook inc ($FB) ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την ψηφιακή εφαρμογή / κοινωνικό δίκτυο με το όνομα Facebook. Πλέον αυτό παύει να ισχύει. Η ένταξη στο οικοσυστημα του, εφαρμογών όπως του Instagram, Whatsapp κ.α. και η ταυτόχρονη αφοσίωση στην εικονική πραγματικότητα, έκαναν αναγκαίο τον μετασχηματισμό του εταιρικού σχήματος. Θα πρέπει φυσικά να το συνδιάσουμε και με τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί γύρω από την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και το Facebook. Έτσι ηταν η καλυτερη ώρα να γίνει μια ανανέωση και οπτική αλλά και να μπορεί να επικοινωνήσει καλύτερα το όραμα του Zuckerberg για το μέλλον. Έτσι δημιουργήθηκε η Meta.

Η εταιρεία Meta ($MVRS) είναι μια ομπρέλλα που θα περιεχει δύο πυλώνες. Ο πρώτος είναι οι social εφαρμογές (facebook, instagram, whatsapp, messenger) και ο δεύτερος είναι αυτός που ασχολείται με την εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα και πλέον το Metaverse.

Τί είναι το Metaverse;

Το Metaverse είναι μια ανοικτή πλατφόρμα συνδυασμού εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, που παρέχει όλα τα εργαλεία και τις βιβλιοθήκες, για την παραγωγή και σχεδιασμό εικονικών κόσμων και εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας.

Οι εικονικοί κόσμοι και τα στοιχεία επαυξημένης πραγματικότητας διαλειτουργούν μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει η συμβατότητα και να μπορούν να μεταφέρονται στοιχεία από τον ένα κόσμο στον άλλον.

Αυτό κάνει το Metaverse, μια πλατφόρμα πρότυπο, βάσει του οποίου η Meta φιλοδοξεί να χτιστεί το εικονικό μας μέλλον.

Πώς λειτουργεί η εικονική πραγματικότητα στο Metaverse

Για να το βάλουμε σε ένα πλαισιο πιο κατανοητό, ας δούμε ένα παράδειγμα λειτουργίας. Οι εικονικοί κόσμοι (virtual reality) στο Metaverse είναι πρόσβάσιμοι με την χρήση VR συσκευών.

Ας σκεφτούμε λοιπόν ότι πλέον δεν εργαζόμαστε από το σπίτι, ανοιγοντας απλώς μια οθόνη και μιλόντας μέσα από ένα chatroom, αλλά φοράμε την VR συσκευή μας και “τηλεμεταφερόμαστε” στο εικονικό μας γραφείο όπου βλέπουμε με την μορφή avatar, όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους μας. Το εικονικό γραφείο είναι ένας πλήρως εξερευνήσιμος και λειτουργικός χώρος, όπου ο καθένας εργάζεται στο γραφείο του, μπορούμε να σηκωθούμε και να πάμε στο γραφείο ενός συναδέλφου για να του μιλήσουμε.

Desktop apps in virtual office

Μπορούμε να πάμε μαζί με άλλον έναν στο break room και να παίζουμε με χρήση VR μια παρτίδα πινγκ-πονγκ και έπειτα να γυρίσουμε στο γραφείο μας. Μπορουμε το break room να είναι μια παραλία στις Κυκλάδες!

Πινγκ πονγκ στο break room

Οι εικονικοί κόσμοι λειτουργούν κάτω από το όνομα Horizon και φτιάχνονται τριών ειδών κόσμοι. Home, Worlds και Workrooms.

Το Home είναι το σπίτι του καθενός από εμάς, μας ανήκει και πρέπει να προσκαλέσεις κάποιον για να μπει μέσα.

Το Worlds είναι οι εικονικοί κόσμοι που δημιουργούνται και είναι είτε ανοιχτής πρόσβασης, είτε με πρόσκληση/εισητήριο. Τέτοιοι κόσμοι θα μπορούσαν να είναι ένα μουσείο, ένα στάδιο, μια συναυλία, ένα πάρτυ/εκδήλωση, αλλά και φανταστικοί κόσμοι, όπως ένα παιχνίδι. Στην παρουσίαση μάλιστα δόθηκε η είδηση ότι δημιουργείται ένας τέτοιος “κόσμος” για το γνωστό παιχνίδι Grand Theft Auto – San Andreas.

Τα Workrooms είναι εργασιακά περιβάλλοντα (όπως το περιγράψαμε παραπάνω), που ξεχωρίζουν από τα Worlds γιατί λογικά θα έχουν διαφορετικές διαβαθμίσεις και ανάγκες λειτουργίας.

Οι εικονικοί κόσμοι λειτουργούν κάτω από το όνομα Horizon και φτιάχνονται τριών ειδών κόσμοι. Home, Worlds και Workrooms.

Πως λειτουργεί η επαυξημένη πραγματικότητα στο Metaverse

Η Επαυξημένη πραγματικότητα στο metaverse ισως είναι η πιο χρήσιμη στην καθημερινή ζωή και πιο εύχρηστη. Θα είναι προσβάσιμη με την χρήση απλών γυαλιών και η προβολή των ψηφιακών εικόνων θα γίνεται εντός του πραγματικού περιβάλλοντός που βρισκόμαστε.

desktop εφαρμογές χωρίς την χρήση οθόνης
Όλες οι desktop εφαρμογές μας χωρίς την χρήση οθόνης, αλλά με προβολή μέσω των γυαλιών.
messaging εφαρμογές χωρίς την χρήση οθόνης
επικοινωνία μέσω avatars χωρίς την χρήση οθόνης
Έλεγχος των προβαλλόμενων εφαρμογών με ειδικά βραχιόλια που αντιλαμβάνονται τις κινήσεις των μυών.
Έλεγχος των προβαλλόμενων εφαρμογών με ειδικά βραχιόλια που αντιλαμβάνονται τις κινήσεις των μυών.

Το Metaverse στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό

Ξεχωριστή αναφορά στο Keynote είχε η χρήση του Metaverse στην εκπαιδευση και τον πολιτισμό.

Με την χρήση των γυαλιών, θα μπορούμε να κάνουμε μάθημα πχ αστρονομίας. Θα μεταφερόμαστε από τον έναν πλανητη στον άλλον, μαζί με τον καθηγητή (όλοι θα βλέπουν το ίδιο).

Metaverse μαθημα αστρονομίας
Metaverse μαθημα αστρονομίας
Ακόμη πιο εντυπωσιακές είναι οι δυνατότητες της εικονικής πραγματικότητας στον πολιτισμό.

Θα αφήσω το βίντεο παρακάτω να δείξει πως μπορούμε να τηλεμεταφερθούμε σε μια αρχαία πόλη και στην κυριολοξία να “ζήσουμε” εικονικά εκεί και να κάνουμε τα πάντα.

Μέσω του Διαζώματος έχουμε περιγράψει μια Δράση για τον Πολιτισμό, με τον τίτλο “Ξεναγήσεις Επαυξημένης Πραγματικότητας” μέσω της οποίας μπορεί να γίνει πιο κατανοητή η συνδρομή της επαυξημένης πραγματικότητας στην προώθηση του πολιτιστικού μας πλούτου.

Επίσης θα δείτε αμέσως μετά και την πιο εφαρμοσμένη εκπαίδευση, βάζοντας τους φοιτητές ιατρικής σε έναν εικονικό κόσμο χειρουργείου να κάνουν εικονικές εγχειρήσεις.

εικονικός κόσμος χειρουργείου

Αλλάζει κάτι σημερα;

Όλα αυτά δεν θα είναι διαθέσιμα αύριο. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι το Metaverse δεν είναι ένας εικονικός κόσμος, αλλά μια πλατφόρμα δημιουργίας νέων εικονικών κόσμων και εμπειριών, που θέτει κάποια πρότυπα για την δημιουργία τους από όλους, και εκτός της εταιρείας Meta.

Αυτήν την στιγμή μας παρουσιάζεται ένα όραμα, που όμως αρχίζει και ωριμάζει στα δομικά του στοιχεία. Ωριμάζουν τα πρότυπα, οι τεχνολογίες, ακόμη και το νομικό καθεστώς θέλουν να είναι ολοκληρωμένο πριν το μαζικό λανσάρισμα.

Προσωπικά είμαι εντυπωσιασμένος. Βλέπουμε εικόνες από το μέλλον και πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας εξαιρετικά τυχερούς. Σίγουρα, υπάρχουν ανησυχίες και πιθανά προβλήματα, αλλά αυτά υπάρχουν και θα υπάρχουν σε ότιδήποτε εμπλέκεται ο άνθρωπος και μάλιστα όταν κάτι είναι τόσο μεγάλο και θεμελιώδες για τον τρόπο ζωής μας.