Τί είναι τα Smart Contracts;

Τα έξυπνα συμβόλαια (smart contracts) είναι ένα ψηφιακό πρωτόκολλο που μπορεί να διευκολύνει, να επαληθεύσει ή να επιβάλει την διαπραγμάτευση ή την εκτέλεση ενός συμβολαίου (σύμβασης), εγγυώντας την αξιοπιστία της συναλλαγής, χωρίς την παρεμβολή ενδιάμεσου.

Τα Smart Contracts επιτρέπουν την ανταλλαγή χρημάτων, περιουσίας, μετοχών ή οτιδήποτε έχει αξία, με τρόπο διαφανή, χωρίς προβλήματα και χωρίς την υπάρξη μεσάζοντα.

Ο καλύτερος τρόπος να περιγράψουμε τα Smart Contracts είναι να κάνουμε την σύγκριση με έναν αυτόματο πωλητή.

Ο συνήθης τρόπος για να εκδοθεί ένα έγγραφο είναι η παρεμβολή ενός δικηγόρου ή συμβολαιογράφου, έναντι μιας αμοιβής.

Με τα Smart Contracts ρίχνουμε ένα κρυπτονόμισμα στον “αυτόματο πωλητή” και π.χ. το έγγραφο έρχεται στον λογαριασμό μας. Τα Smart Contracts, όχι μόνον ορίζουν τους κανόνες και τις ποινές μιας συμφωνίας, όπως και σε ένα παραδοσιακό συμβόλαιο, αλλά επιπλέον τους επιβάλουν αυτόματα.

Παράδειγμα λειτουργίας Smart Contracts

Ας υποθέσουμε ότι θέλεις να νοικιάσεις ένα διαμέρισμα. Μπορείς να το κάνεις μέσω ενός Smart Contract πληρώνοντας στο αντίστοιχο κρυπτονόμισμα. Με την πληρωμή εκδίδεται ένα αποδεικτικό που αποθηκεύεται στο ψηφιακό συμβόλαιο και σου δίνεται το ψηφιακό κλειδί σε καθορισμένη ημερομηνία. Αν σου στειλω εγώ το κλειδι νωρίτερα, το Smart Contract το κρατάει και το απελευθερώνει, μαζί με την αντιστοιχη πληρωμή κατά την ημερομηνία που έχουμε ορίσει.

Λειτουργούν στην βάση του IF – THEN και παρακολουθούνται από χιλιάδες ανθρώπους κάτι που εγγυάται την ασφάλεια και την απροβλημάτιστη λειτουργία τους.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε Smart Contracts για κάθε είδους ιδιοκτησία, από χρηματοοικονομικά παράγωγα έως ασφάλιστρα, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, νομικές διαδικασίες και συμφωνίες crowdfunding.

Τομείς υλοποίησης των Smart Contracts

Φροντίδα υγείας με χρήση Smart Contracts

Τα προσωπικά αρχεία υγείας, ως Smart Contracts, θα μπορούσαν να κωδικοποιηθούν και να αποθηκευτούν στο blockchain με ένα ιδιωτικό κλειδί που θα επέτρεπε την πρόσβαση μόνο σε συγκεκριμένα άτομα. Η απόδειξη μιας χειρουργικής επέμβασης θα μπορούσε να αποθηκευτεί στο ίδιο smart contract και να αποσταλεί αυτόματα στους ασφαλιστικούς φορείς ως απόδειξη ολοκλήρωσης. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως γενική διαχείριση της υγειονομικής περίθαλψης, όπως συνταγογράφιση φαρμάκων και αποτελέσματα εξετάσεων.

Management με χρήση Smart Contracts

Το blockchain όχι μόνο παρέχει μία μοναδική πηγή αλήθειας, αλλά επίσης μας απαλλάσσει από πιθανά λάθη στην επικοινωνία και τη ροή εργασίας λόγω της ακρίβειας, της διαφάνειας και του αυτοματοποιημένου συστήματος.

Τα έξυπνα συμβόλαια εγγυώνται πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα. Δεν υπάρχει ποτέ καμία σύγχυση και καμία ανάγκη για δικαστικές διαφορές.

Jeff Garzik

Πλεονεκτήματα

Αυτονομία – Δεν χρειάζεται να βασιστείτε σε μεσίτη, δικηγόρο ή άλλους μεσάζοντες για την ολοκλήρωση ή την επιβεβαίωση μιας συναλλαγής ή διαδικασίας. Τα Smart Contracts εξαλείφουν επίσης τον κίνδυνο χειραγώγησης από τρίτο μέρος, δεδομένου ότι την εκτέλεση τη διαχειρίζεται αυτόματα το δίκτυο και όχι ένα ή περισσότερα, πιθανώς προκατειλημμένα, άτομα που ενδέχεται να κάνουν λάθος.

Εμπιστοσύνη – Τα έγγραφά σας κρυπτογραφούνται σε ένα κοινό “βιβλίο”. Δεν υπάρχει περίπτωση να πει κάποιος ότι το έχασε.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας – Φανταστείτε εάν η τράπεζά σας έχανε τον λογαριασμό ταμιευτηρίου σας. Στο blockchain, κάθε ένας από τους συμμετέχοντες στο δίκτυο λειτουργεί σαν αντίγραφο. Τα έγγραφά σας αντιγράφονται πολλές φορές.

Ασφάλεια – Η κρυπτογράφηση, διατηρεί τα έγγραφά σας ασφαλή. Δεν υπάρχει hacking. Στην πραγματικότητα, θα χρειαζόταν ένας ασυνήθιστα έξυπνος χάκερ για να σπάσει τον κώδικα και να υποκλέψει δεδομένα.

Ταχύτητα – Τα έξυπνα συμβόλαια χρησιμοποιούν κώδικα λογισμικού για την αυτοματοποίηση εργασιών, εξοικονομώντας έτσι ώρες από μια σειρά επιχειρηματικών διαδικασιών.

Εξοικονόμηση – Τα έξυπνα συμβόλαια σας εξοικονομούν χρήματα, αφού αποκλείουν την παρουσία ενός διαμεσολαβητή.

Ακρίβεια – Οι αυτοματοποιημένες συμβάσεις δεν είναι μόνο γρηγορότερες και φθηνότερες, αλλά επίσης αποφεύγουν τα λάθη που προκύπτουν από τη μη αυτόματη συμπλήρωση μεγάλου αριθμού φορμών.

Η δυνατότητα των smart contracts να αλλάξουν πτυχές της κοινωνίας είναι σημαντικού μεγέθους. Αυτό είναι κάτι που θα παρέχει μια τεχνική βάση για κάθε είδους κοινωνικές αλλαγές, και το βρίσκω συναρπαστικό.

Gavin Wood, Etherium CTO
Disclaimer:This article is for informational purposes only and should not be construed as financial or investment advice. The author is not a financial advisor and does not provide personalized investment advice or recommendations. Investing in cryptocurrencies, blockchain stocks, ETFs, venture capital funds, or REITs involves risks, and investors should conduct their own research and consult with a financial advisor before making any investment decisions. The author is not responsible for any investment decisions made based on the information provided in this article.