Παραβιάσεις δεδομένων: Αιτίες, συνέπειες και πώς να τις αποτρέψετε

Τα προσωπικά μας στοιχεία βρίσκονται πάντού στο διαδίκτυο. Πολλές φορές πιστεύουμε ότι ο ιστότοπος ή η επιχείρηση με την οποία μοιραζόμαστε τις πληροφορίες θα τις διατηρήσει ασφαλείς.

Ωστόσο, με την αύξηση των παραβιάσεων δεδομένων και των διαρροών, αυτό δεν συμβαίνει. Κάθε μέρα τα προσωπικά μας δεδομένα κινδυνεύουν να καταλήξουν σε λάθος χέρια. Οι διαρροές πληροφοριών αποτελούν πραγματική απειλή για πολλά άτομα και επιχειρήσεις. Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν οι επιχειρήσεις για να προστατεύσουν τα προσωπικά μας δεδομένα;

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις παραβιάσεις δεδομένων και τι προκαλεί αυτές τις διαρροές. Θα ρίξουμε επίσης μια ματιά σε ορισμένες από τις πρόσφατες παραβιάσεις. Τέλος, θα καλύψουμε μερικούς τρόπους για την αποφυγή διαρροών, όπως τη χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης και διακομιστή μεσολάβησης (proxy) για την προσθήκη επιπλέον προστασίας.

  • Τι είναι η παραβίαση δεδομένων (και η αιτία και τα αποτελέσματά της);
  • Ποιες είναι οι μεγαλύτερες παραβιάσεις δεδομένων μέχρι σήμερα;
  • Πώς να προστατευτείτε από παραβιάσεις δεδομένων

Τι είναι η παραβίαση δεδομένων;

Μια παραβίαση δεδομένων συμβαίνει όταν προσωπικές ή ευαίσθητες πληροφορίες κοινοποιούνται ή είναι προσβάσιμες από μη εξουσιοδοτημένο άτομο. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό δεν γίνεται σκόπιμα.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου μια κακόβουλη επίθεση προκαλεί παραβίαση δεδομένων. Στη συνέχεια, τα αρχεία προβάλλονται, μοιράζονται ή πωλούνται χωρίς άδεια.

Αυτές οι διαρροές αποτελούν σοβαρές απειλές που μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε. Μόνο το 2021, 212,4 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ επηρεάστηκαν από παραβιάσεις.

Αιτίες παραβιάσεων δεδομένων

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες παραβίασης δεδομένων. Ένας υπάλληλος μπορεί να στείλει κατά λάθος ένα email με ευαίσθητες πληροφορίες σε λάθος άτομο.

Μπορούν επίσης να προκύψουν από κατασκευασμένες επιθέσεις, όπως κακόβουλο λογισμικό, phishing και hacking ενός συστήματος.

Ακολουθούν οκτώ από τις πιο κοινές αιτίες παραβιάσεων:

  • Αδύναμα ή κλεμμένα διαπιστευτήρια (usernames & passwords),
  • Backdoors και ευπάθειες εφαρμογών,
  • Κακόβουλο λογισμικό,
  • Επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής,
  • Οι άδειες που δίνονται,
  • Εσωτερικές απειλές,
  • Σωματικές επιθέσεις και
  • Λανθασμένη διαμόρφωση ή σφάλμα χρήστη.

Επιπτώσεις παραβίασης δεδομένων

Οι παραβιάσεις δεδομένων μπορεί να έχουν πολλές αρνητικές επιπτώσεις σε μια επιχείρηση. Όχι μόνο θα υποφέρει η φήμη της, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος να χάσει την πνευματική της ιδιοκτησία. Ωστόσο, το μεγαλύτερο αποτέλεσμα μιας παραβίασης δεδομένων είναι οι οικονομικές επιπτώσεις.

Οι διαρροές πληροφοριών μπορούν να προκαλέσουν ζημιές εκατομμυρίων σε άτομα και επιχειρήσεις. Τα δεδομένα που συλλέγονται από αυτές τις παραβιάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιθέσεις ransomware, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να πληρώσουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για την μη δημοσιοποίηση των δεδομένων που υποκλάπηκαν.

Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κλοπή ταυτότητας, καταστρέφοντας οικονομικά ένα άτομο.

Οι παραβιάσεις είναι τόσο σοβαρή απειλή, που πολλές κυβερνήσεις θεωρούν υπεύθυνες τις επιχειρήσεις, εάν αποδειχθεί ότι δεν έχουν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας για την καταπολέμηση μιας τέτοιας παραβίασης.

Οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε διαρροή μπορούν να αντιμετωπίσουν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις τέτοιου μεγέθους που μπορεί να τις διαλύσει ολοκληρωτικά.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες παραβιάσεις δεδομένων μέχρι σήμερα;

Οι παραβιάσεις δεδομένων έχουν τεράστιο αντίκτυπο. Αν και οι επιχειρήσεις είναι συχνά οι στόχοι, ιδίως οι τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και των χρηματοοικονομικών, τα άτομα των οποίων τα δεδομένα διαρρέουν επηρεάζονται περισσότερο.

Πώς να προστατευτείτε από παραβιάσεις δεδομένων

Οι επιχειρήσεις και τα άτομα μπορούν να λάβουν μερικά απλά μέτρα για την προστασία των πολύτιμων δεδομένων τους. Ωστόσο, μια πολύπλευρη προσέγγιση αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Επομένως, συνιστώ να χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα πολλά, αν όχι όλα από αυτά τα μέτρα (και άλλα πρωτόκολλα ασφαλείας).

Περιορίστε την πρόσβαση στα δεδομένα

Σε πολλές επιχειρήσεις, ειδικά σε μικρότερες ή νεοσύστατες, οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα – ακόμα κι αν δεν τα χρειάζονται για εργασιακούς σκοπούς.

Αυτό είναι λάθος καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε τυχαίες διαρροές. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να περιορίζουν την πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα μόνο στους υπαλλήλους που εργάζονται με αυτά. Θα πρέπει επίσης να ισχύουν μέτρα ελέγχου πρόσβασης για να διασφαλίζεται ότι μόνο εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση.

Χρησιμοποιήστε υπηρεσίες διακομιστή μεσολάβησης (proxy)

Η λήψη υπηρεσιών διακομιστή μεσολάβησης από έναν αξιόπιστο πάροχο είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να προστατεύσετε τα δεδομένα σας. Οι διακομιστής μεσολάβησης θα κρύψουν τη διεύθυνση IP σας πίσω από μία από τις δικές τους.

Με αυτόν τον τρόπο, η διεύθυνση IP σας δεν μπορεί να παρακολουθηθεί ή να παραβιαστεί από εξωτερικές πηγές. Ένας διακομιστής μεσολάβησης προσθέτει ένα άλλο επίπεδο προστασίας στις συνδέσεις δικτύου σας.

Εκπαίδευση εργαζομένων σε θέματα ασφάλειας

Δυστυχώς, οι περισσότερες διαρροές προκαλούνται από εργαζόμενους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό οφείλεται σε σφάλματα χρήστη και συμβαίνει ακούσια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να παρέχουμε στους υπαλλήλους εκπαίδευση ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασφάλεια.

Αυτό θα τους εκπαιδεύσει σχετικά με τις πιθανές απειλές, τη σημασία των πρωτοκόλλων ασφαλείας και τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση παραβίασης ή οποιασδήποτε άλλης ύποπτης δραστηριότητας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαρροή δεδομένων.

Ενημέρωση λογισμικού

Πρέπει να διατηρείτε το λογισμικό σας ενημερωμένο ανά πάσα στιγμή. Οι ενημερώσεις λογισμικού δεν προσθέτουν απλώς νέες δυνατότητες, αλλά αντιμετωπίζουν επίσης πιθανές ευπάθειες ασφαλείας. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτά τα τρωτά σημεία για να αποκτήσουν πρόσβαση στο σύστημά και στο δίκτυό σας, εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Δημιουργήστε ένα σχέδιο αντιμετώπισης παραβίασης δεδομένων

Ένα σχέδιο αντιμετώπισης είναι κρίσιμο για κάθε επιχείρηση που ασχολείται σοβαρά με την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων των πελατών και των εργαζομένων της. Ένα σχέδιο αντιμετώπισης της παραβίασης των δεδομένων πρέπει να περιγράφει τι γίνεται προληπτικά για την προστασία τους και τι πρέπει να γίνει όταν συμβεί η παραβίαση αυτή.

Θα περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο θα καθοριστεί η έκταση της παραβίασης, ο τρόπος με τον οποίο θα ειδοποιηθούν τα επηρεαζόμενα άτομα και οποιαδήποτε άλλα μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων.

Τελικές σκέψεις

Οι παραβιάσεις δεδομένων είναι μια πραγματική απειλή που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις και ιδιώτες. Δεν περνάει μια μέρα χωρίς να ακούσουμε για άλλη μια τέτοια ενέργεια. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς συμβαίνουν και τι μπορούμε να κάνουμε για την αποτροπή τους.

Photo by Fernando Arcos
Πηγές: Data Breaches by Ebbe Kernel