Αν σκέφτεστε το Bauhaus λογικά θα σκεφτείτε τη γερμανική μοντέρνα τέχνη, το σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική – ένα κίνημα για την εξεύρεση νέων λύσεων για μια νέα εποχή.

Εκατό χρόνια μετά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε ένα νέο ευρωπαϊκό κίνημα Bauhaus (New European Bauhaus) για να διαμορφώσει μελλοντικούς τρόπους ζωής που να απαντούν στις ευρύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Ένα μέλλον πράσινο, βιώσιμο και προσιτό, παράλληλα προσβάσιμο, χωρίς αποκλεισμούς και επηρεάζοντας όλες τις πτυχές του τρόπου ζωής μας.

Το New European Bauhaus ζητά νέες και διαφορετικές προοπτικές που θα διαμορφώσουν συγκεκριμένες δράσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινή ζωή, και ζητά το design, η τέχνη και ο πολιτισμός να λειτουργήσουν παράλληλα με τη σύγχρονη επιστήμη και την τεχνολογία.

Η ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά κάνει ήδη αυτή τη σύνδεση και ο τομέας μας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτήν την πρωτοβουλία και στη διαμόρφωση της κληρονομιάς του αύριο.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2021, το New European Bauhaus βρίσκεται στη φάση συν-σχεδιασμού, ζητώντας τη συμβολή των πολιτών στην δημιουργία λύσεων σε όλους τους τομείς.

Εμπλουτισμός των Πόλεων με Ψηφιοποιημένη Πολιτιστική και Περιβαλλοντική Κληρονομιά

Πώς μπορεί η ψηφιακή πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομιά να υποστηρίξει την ανάπτυξη εμπλουτισμένων και κοινωνικών εμπειριών χωρίς αποκλεισμούς και να δημιουργήσει προσβάσιμους, φιλόξενους χώρους;

Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος New European Bauhaus και σε συνδιασμό με την Europeana παραθέτω τρεις ολοκληρωμένες δράσεις που μπορούν να τύχουν υλοποίησης εντός του προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Παραδείγματα

Hamburg SmartSquare

Το SmartSquare αφορά την αναζωογόνηση μιας πλατείας στο κέντρο της πόλης του Αμβούργου της Γερμανίας, μέσω πολιτιστικής αφήγησης, ανάλυσης δεδομένων, προσομοιώσεων και παροχής υπηρεσιών. Η πλατεία βρίσκεται κοντά στους πιο πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους της πόλης, αλλά σχεδόν κανείς δεν ξέρει ότι αυτή είναι η γενέτειρα του Αμβούργου. Η συγκεκριμένη δράση οικειοποιείται τη θεωρία του αστικού βελονισμού.

Βάση αυτής της προσέγγισης, μικρές ήπιας κλίμακας και χαμηλού κόστους παρεμβάσεις στο αστικό περιβάλλον μπορούν να αποτελέσουν ανάσες δημιουργίας και συνεργασίας ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης, με στόχο την καλυτέρευση της καθημερινότητας τους.

Η δράση προϋποθέτει την σύμπραξη όλης της κοινωνίας που κατοικεί, οργανώνεται και επιχειρεί γύρω από την πλατεία δημιουργώντας ένα άτυπο αλλά πλήρως ενεργό μικρό Cluster.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα οι βασικοί μέτοχοι του άτυπου αυτού μικρο-cluster είναι το eCultureLab και το CityScienceLab του πανεπιστημίου HafenCity, το αρχαιολογικό μουσείο του Αμβούργου και το Hamburg@Work, ένα επιχειρηματικό hub, όλα βρισκόμενα πέριξ της πλατείας.

Αθήνα – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ – Γειτονιά

Το κάλεσμα αφορούσε μικρές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο οι οποίες εντοπίζουν, αναδεικνύουν και σχεδιάζουν νέους τόπους μέσα στην πόλη ως κομβικά σημεία κοινωνικής συνοχής. Είναι οι «Χώροι Δυνατοτήτων» της πόλης και αναμένεται ότι, μέσα από την υλοποίηση καινοτόμων επιλεγμένων προτάσεων, θα αποτελέσουν τις ελάχιστες μονάδες για την αλλαγή της.

Οι προτεινόμενες τυπολογίες των παρεμβάσεων ήταν: 

  • Αστικά δωμάτια ως αυτοφερόμενες ελαφριές κατασκευές
  • Καινοτόμος αστικός εξοπλισμός
  • Αστικά παιχνίδια
  • Κατασκευές στέγασης
  • Επιφάνειες ανάπτυξης δραστηριοτήτων
  • Αστικές νησίδες πρασίνου
  • Αστικά συμπλέγματα ως συνενώσεις χώρων και στοιχείων

Τοπικές Πολιτιστικές (Θεματικές) Διαδρομές: Art Nouveau Διαδρομή στον Δούναβη

Σε αυτήν την δράση που παρουσιάζεται επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Europeana ως παράδειγμα για το New European Bauhaus, παρόλο που δεν αναπτύσσεται αποκλειστικά στα όρια μιας πόλης, εξερευνούμε το ψηφιακό αποθετήριο Art Nouveau, το οποίο λειτουργεί ως κοινό σημείο περιεχομένου της κληρονομιάς Art Nouveau στην περιοχή του Δούναβη και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εξερευνήσουν την όμορφη αρχιτεκτονική σε πόλεις σε όλη την Ανατολική Ευρώπη.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα θεματικής τοπικής διαδρομής, που προσφέρει στους χρήστες την ευκαιρία να παρατηρήσουν, να συγκρίνουν και να αναλύσουν αυτήν την κληρονομιά για ολόκληρη την περιοχή του Δούναβη μέσω ενός μοναδικού διαδραστικού γεωγραφικού χάρτη, υποστηρίζοντας την έρευνα για την αποτελεσματική διατήρηση, ανακαίνιση και αναζωογόνηση αυτής της πολύτιμης κληρονομιάς. Έχει χρησιμοποιηθεί για τη διεξαγωγή έρευνας και τη δημιουργία στρατηγικών για τη διατήρηση της κληρονομιάς του Art Nouveau και διατίθεται ως βάση γνώσης για επαγγελματίες και για καθημερινή χρήση.

Περισσότερες πληροφορίες για το New European Bauhaus στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης