1, 2 ... Web3
Σε αυτό το άρθρο θέλω με απλά λόγια να γνωρίσουμε και να αντιληφθούμε την λειτουργία του Web3.0 με όρους που θα είναι αντιληπτοί σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό.
Ας αγνοήσουμε λοιπόν για λίγο το marketing και όλο το hype της επιχειρηματικής ανάπτυξης και ας εξετάσουμε το Web3.0 στον τρόπο λειτουργίας του. Με απλά λόγια τι διαφορετικό φέρνει το Web3.0;
Πρώτα όμως ας κάνουμε μια ανασκόπηση στα γρήγορα τι ήταν το Web1.0 και το Web2.0
Web1.0 - Περιήγηση
Στην πρώτη εκδοχή του διαδικτύου όπως το ξέρουμε, υπήρχε η δυνατότητα από τους χρήστες του μόνο για περιήγηση. Δηλαδή ο διακομιστής (server) είχε αποθηκευμένες στατικές σελίδες με πληροφορίες και ο καθένας μας μπορούσε απλώς να τις βρεί και να τις διαβάσει.
Δεν υπήρχε η δυνατότητα να αλληλεπιδράσουμε με το περιεχόμενο και την ιστοσελίδα.
Web2.0 - Αλληλεπίδραση
Το Web2.0 ήταν η εποχή της αλληλεπίδρασης. Ο χρήστης επικοινωνεί με τις ιστοσελίδες και τις βάσεις δεδομένων του, οι οποίες εξελίσσονται σε ολοκληρωμένες πλατφόρμες όπου ο χρήστης μπορεί να ανοίξει λογαριασμούς, να δημιουργήσει περιεχόμενο.
Έτσι έχουμε ένα μοντέλο πολύ πιο ισχυρό από το Web1.0 το οποίο και επέτρεψε την άνθιση των κοινωνικών δικτύων και των πλατφορμών που παρέχουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Επέτρεψε στα κράτη και τους φορείς να αλληλεπιδρούν με τους πολίτες και να φτιάξουν ψηφιακές υποδομές που βελτιώνουν την καθημερινότητα και επιταχύνουν τις διαδικασίες.
Web3.0 - Αποκέντρωση και Ιδιοκτησία
Το Web3.0 έχει όλα τα καλά του Web2.0 και επιπλέον την χρήση αποκεντρωμένων βάσεων δεδομένων με την μορφή των blockchain.
Θα τολμήσω να πω ότι είμαστε ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο και το Web3.0 δεν έχει ξεδιπλώσει τις αρετές του σε πιο καθημερινές διαδικασίες.
Η τρίτη εκδοχή του διαδικτύου είναι πολύ πιο ισχυρή από την δεύτερη μιας και εισάγει κάτι πολύ σημαντικό για τον χρήστη, την αποκέντρωση και την ιδιοκτησία των δεδομένων.
Μέχρι και σημερα, ο καθένας από εμάς αναρτά δεδομένα τα οποία βρίσκονται στην βάση δεδομένων ενός διακομιστή, είτε αυτός είναι ένας κρατικός διακομιστής, είτε είναι το Facebook (για παράδειγμα). Σε ένα σενάριο όπου με κακόβουλο τρόπο αλλάξουν σε αυτό το σημείο, αλλάζουν για πάντα, μιας και ο διακομιστής του Facebook είναι το μοναδικό σημείο αλήθειας για τα δεδομένα μας.
Στην περίπτωση όμως μιας αποκεντρωμένης βάσης δεδομένων (με την μορφή ενός blockchain), αυτό είναι αδύνατον μιας και τα στοιχεία σας είναι απευθείας "δεμένα" με εσάς, σε συνδιασμό με την ιστορικότητα που παρέχει μια τέτοια βάση δεδομένων.
Ο διακομιστής απλώς επιλέγει πως και εάν θα προβάλει τα δεδομένα που ανέκτισε από το blockchain και παρέχει την ευκολία μιας διεπαφής του χρήστη με αυτήν την αποκεντρωμένη βάση δεδομένων (blockchain). Πάντα όμως υπάρχει η δυνατότητα για τον χρήστη να ανακτίσει τα δεδομένα του απ'ευθείας από την αποκεντρωμένη βάση δεδομένων, χωρίς την παρεμβολή του διακομιστή (server).
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε και στο άρθρο μου για να Smart Contracts